Overzicht van het onderwerp

  • Het is misschien wel een van de grootste veranderingen in je leven: je hebt je studie afgerond en begint aan een (fulltime) baan. Een belangrijke en spannende verandering, waar je mogelijk tegen op kijkt tijdens je studie. Wat is goed om te weten en wat kan jij zelf doen om voorbereid aan een baan te beginnen? 

    Als student kom je in een omgeving met ervaren professionals. Ze beschikken over veel kennis en ervaring, die jij zelf waarschijnlijk nog niet hebt. Dit verschil in kennis wordt vaak de practice shockgenoemd. Daarnaast ervaren studenten vaak voor het eerst een zware verantwoordelijkheid als ze beginnen aan een baan. 

    Uit onderzoek is gebleken dat studenten ook vaak niet goed weten welke competenties zij nodig hebben op de werkvloer en over welke competenties zij beschikken. Studenten denken zelf echter dat ze goed genoeg voorbereid zijn en lopen vervolgens tegen verrassingen aan. 

    Wat kan jij zelf doen om je goed voor te bereiden? On-the-job training blijkt heel waardevol voor studenten. Studenten met meer ervaring weten beter wat er van ze verwacht wordt en welke competenties belangrijk zijn. Hierdoor komen zij sneller aan een baan. Doe dus zoveel mogelijk werkervaring op, door bijvoorbeeld stages, zodat je weet wat je kan verwachten. Zet vervolgens de benodigde competenties op een rijtje en kijk welke jij nog kan verbeteren. Door te reflecteren kun je meer uit je ervaring halen.  

    Heb jij moeite met de overgang van studeren naar werken? Laat het ons weten! Carrièrestart kan je hierbij helpen.