Overzicht van het onderwerp

 • Op welke momenten denk jij dat jij het meest gelukkig bent? Als je met je vrienden in de auto aan het zingen bent of als jij een goed cijfer hebt gehaald?

  Vier factoren die de geluksstaat beïnvloeden:

  1. Omgeving of omstandigheden maakt men gelukkig. Individuen ervaren positieve emoties wanneer ze bijvoorbeeld in een fijne of leerzame situatie zijn

  2. Persoonlijke eigenschappen maakt men vatbaar om meer of minder gelukkig te zijn. Genen en persoonlijkheid verklaren een deel op persoonsniveau: sommige individuen zijn vanuit hun genen gelukkiger dan anderen.

  3. Een interactie van persoon en situatie schept geluk: de situatie komt overeen met wat de persoon op dat moment nodig heeft.‘happiness is not having what you want, but wanting what you have’.

  4. Vrijwillig gedrag heeft invloed op geluk. Wanneer wij zelf een zelfhulpboek lezen omdat wij onszelf willen ontwikkelen, zullen we meer geluk ervaren dan wanneer we dit doen voor bijvoorbeeld een studie of werk.

  Geluk op de werkvloer
  Geluk op de werkvloer kan in drie niveaus worden beschreven. Allereerst vanuit het gevoel van de werknemer: waarom is een persoon de ene werkdag in een beter humeur dan op een andere werkdag? Het tweede niveau betreft de vraag: waarom zijn sommige mensen werknemers gelukkiger dan anderen? Als antwoord op deze vraag wordt vaak gekeken naar betrokkenheid, werktevredenheid, toewijding en de typische gemoedstoestand op het werk van de werknemers in het algemeen. Het derde niveau is uitvergroot tot de gehele organisatie. Maakt de bedrijfscultuur, de werkwijze of de werkplekindeling de werknemers gelukkig.

  Drie niveaus van geluk
  Drie factoren hebben invloed op deze niveaus en zijn cruciaal voor het creëren van een gelukkig en enthousiast team binnen een bedrijf: rechtvaardigheid (respectvolle en waardige behandeling, eerlijkheid, veiligheid), prestatie (trots op het bedrijf, empowerment, feedback, uitdaging op het werk) en gevoel van verbinding met collega’s.

  Creativiteit en productiviteit als gevolg
  Een gelukkige werknemer blijft creatiever en productiever. Bedrijven hebben dus baat bij een gelukkig persoon. Probeer in je studietijd op zoek te gaan naar wat jou gelukkig en ongelukkig maakt. Als jij een keer een dag niet zo lekker in je vel zit dan kan dat gebeuren. Maar zorg er dan wel voor dat je energie en geluk uit jouw werk haalt, zodat je de volgende dag weer vol gas van start kunt gaan. Zo hoef je niet weken nukkig, en met een lage productiviteit, op kantoor te zitten met het risico om ontslagen te worden. Geluk brengt positiviteit in zowel je persoonlijke leven als in je carrière.