Overzicht van het onderwerp

 • Je hebt het al in een eerdere blog kunnen lezen: vrouwen reageren minder snel op vacatures dan mannen, omdat ze over alle gevraagde eigenschappen willen beschikken. Zo gek blijkt het niet om te reageren als je veel van de eigenschappen bezit, want uit onderzoek is gebleken dat juist de eigenschappen waarop geselecteerd wordt bij een baan, meer ontwikkeld worden.

  Tijdens het onderzoek hebben ze gekeken naar de invloed van werkervaring op de ontwikkeling van persoonlijkheid. Hiervoor hebben ze jongvolwassenen van hun 18e tot hun 26e levensjaar gevolgd. Zowel mannen als vrouwen bleken tijdens deze periode socialer, dominanter, verantwoordelijker en emotioneel stabieler te worden.

  Invloed omgeving
  Dat eigenschappen meer ontwikkelen als daarop geselecteerd wordt, heeft te maken met de omgeving waar je terecht komt. Als ervaringen overeenkomen met de verwachting, is dit belonend voor de persoon. Dit resulteert in een verbetering van eigenschappen, waarna vervolgens nog meer ervaring kan worden opgedaan. Mensen die zich in sociale sferen begeven die extreem andere eisen stellen dan hun persoonlijkheid kunnen zich onaangenaam of vervreemd voelen. Als je een verlegen persoon bijvoorbeeld vraagt om te werken in een "extravert" beroep, zoals in de verkoop of telemarketing, zal diegenen zich niet prettig voelen. Als resultaat proberen de persoon om langdurige blootstelling aan de ervaring te vermijden of te ontlopen en zal zich zo niet verder ontwikkelen.

  Sociale selectie en invloed
  De relatie tussen persoonlijkheid en werk wordt daarnaast waarschijnlijk beïnvloed door twee (elkaar versterkende) factoren: sociale selectie, waarbij mensen omgevingen selecteren die passen bij hun eigen psychologische kenmerken, en sociale invloed, waarbij omgevingservaringen het psychologisch functioneren van de persoon beïnvloeden. Dat deze elkaar versterken, kan verklaard worden doordat het meest waarschijnlijke effect van de levenservaring op de persoonlijkheidsontwikkeling verdieping is van de kenmerken die mensen naar die ervaringen leiden.

  Meer weten over ontwikkeling? Lees onze eerdere blogs!