Overzicht van het onderwerp

 • Q: Door Corona zien we een daling aantal in het aantal vacatures. Ook zijn er net afgestudeerden die bang zijn dat zij hun baan verliezen. Kan een bedrijf je tijdens de proeftijd ontslaan en zo ja, gebeurt dit vaak?
   
  A: Diverse bronnen melden inderdaad een daling in vacatures en daar kun je van schrikken. Maar een daling betekent niet dat er geen baan voor je is. Het aanbod verandert. Daarom kan het interessant zijn om te zien waar er meer en minder vacatures ontstaan. Een goede publicatie is de Arbeidsmarkteffecten Coronacrisis van het UWV. Wellicht zijn er in andere sectoren vacatures waar jij ook met jouw kennis en vaardigheden aan de slag kan.
   
  Een organisatie kan je tijdens de proeftijd ontslaan. Of dit vaak gebeurt, daar heb ik geen zicht op. Over het algemeen hebben organisaties er meer belang bij om de vacature on-hold te zetten, dan om medewerkers tijdens de proeftijd te ontslaan in verband met Corona. Persoonlijk zou ik er niet zo bang voor zijn. Mocht het toch voorkomen, onderzoek of je recht hebt op een WW-uitkering. Daarmee kun je je inkomensverlies deels compenseren.
   
  Als je recent gestart bent, is het belangrijk dat je goed ingewerkt wordt. Hier kun je zelf een belangrijke bijdrage aan leveren. Wacht niet af maar stel vragen. Persoonlijk vind ik het belangrijkste om te weten met welke mensen ik moet samenwerken en daar goed contact mee heb. Ook kun je vragen of er iemand is die je als een buddy wilt helpen. Dan kun je aan deze persoon vragen stellen en zaken bespreken.

  Geschreven door Hans Knook