Overzicht van het onderwerp

  • Q: (Bijna) afgestudeerden maken zich zorgen over hun baanperspectief. Ze weten niet hoelang de situatie met corona nog zal duren en hoe dit hun baanperspectief zal veranderen. Ook het sollicitatieproces is nu veelal online in plaats van fysiek. Hoe kun je daar goed mee omgaan?

    A: Mijn advies, accepteer zoveel mogelijk deze situatie. Het is te groot om er zelf iets aan te veranderen. Daarna kun je jouw mogelijkheden verkennen. Blijf een deel van je tijd besteden aan het solliciteren. Ook kun je de tijd die nu hebt gebruiken om jezelf te inspireren. Onderzoek bij jezelf of samen met een ander, wat vind je leuk? Waar word je blij van? Wat geeft energie?
    Brainstorm, maak een lijstje of mindmap van minimaal vijf dingen. Ga dit dan ook op korte termijn doen. Door creatief na te denken, verruim je je de mogelijkheden en ga je denken in mogelijkheden en kansen. Door dingen te doen, ben je zelf bezig en blijf je in een ritme en voel je je energiek. Doordat jij beter in je vel zit, kun je beter omgaan met tegenslag en kom je positiever over in een sollicitatieprocedure.
    Sollicitatiegesprekken gaan meestal over drie vragen: Wat weet je? Wat kun je? Klikt het? De klik is meestal het belangrijkste deel van het gesprek. Probeer een duidelijk beeld te krijgen wie de anderen zijn door vragen te stellen. Hoe ziet hun privé situatie eruit? Hoe zijn zij in deze organisatie terecht gekomen? Waar zijn zij mee bezig? Wat vinden zij dat er goed gaat? Wat kan er beter? Door hun antwoorden ontdek je meer over de organisatie.
    Geschreven door Hans Knook