Overzicht van het onderwerp

 • Als je studeert, moet je goed kunnen plannen en prioriteiten stellen. Soms komen er andere activiteiten tussendoor die veel leuker zijn, terwijl je eigenlijk moet studeren. Een beetje afleiding is goed en de taken moeten toch gebeuren, denk je. Maar als je dan toch in de knoop raakt met je studeren en te weinig tijd over houdt, krijg je stress. 

  Met een flexibele baan gaat het net zo, terwijl je bij een vaste baan verplichte werktijden hebt waarop jouw collega’s op jou rekenen. Het ritme van een vaste baan geeft, vaak zonder dat je het weet, rust. Daarnaast brengt een flexibele baan meer onzekerheden met zich mee dan een vast contract. Je weet niet of je huidige baan voor de lange termijn is en bijvoorbeeld een coronacrisis kan problemen brengen voor mensen met een flexibele baan. 
  De overstap van studeren naar werken levert onzekerheden op en daardoor stress. Daar komt bij dat de arbeidsmarkt steeds verder verschuift naar een flexibele arbeidsmarkt. Het loopbaanperspectief van jongeren wordt daarmee nog onzekerder, wat de kans op burn-outklachten verhoogt.

  De flexibele arbeidsmarkt bood na de Tweede Wereldoorlog veel mogelijkheden voor jonge starters. Op de flexibele arbeidsmarkt vindt de arbeidsmarktintrede niet met een 'sprong', maar in kleine stappen plaats. Jongeren navigeren van kleine, tijdelijke banen naar een grote vaste baan, waardoor ze zich optimaal konden ontwikkelen. Maar door de huidige verschuiving in de arbeidsmarkt naar meer flexibele banen, wordt de start aan een vaste baan uitgesteld. Hierdoor blijven jongeren in de flexibele arbeidsmarkt hangen en krijgen ze geen zekerheid. Daarbij kunnen de starters vaak niet de hoge verwachtingen op een goed betaalde baan waarmaken, wat nog meer stress geeft. 
   

  Uit onderzoek blijkt dat het aantal burn-outklachten onder jongeren blijft toenemen. Vooral onder de groep net afgestudeerden, 25- tot 34-jarigen, is het aandeel met burn-outklachten hoog. Dit steeg tot 20,9% in 2018, oftewel: meer dan 1 op de 5 jongeren in die leeftijdscategorie burn-outklachten heeft. Onder jongeren in de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar ligt het percentage beduidend lager, maar dit stijgt snel, van 8,7% in 2014 naar 13,4% in 2018 (Wielers, Hummel en Hooftman, 2020).

  Waar de flexibele arbeidsmarkt eerst veel mogelijkheden bood, zorgt het nu voor meer onzekerheid en daarmee een grotere kans op burn-outklachten. Heb jij ook last van deze onzekerheden? Lees voor tips over het verminderen van stress onze eerdere blog.