Overzicht van het onderwerp

  • Het is een bekend discussieonderwerp tussen de mannen en vrouwen: succes op de arbeidsmarkt. Niet alleen aan de eettafel komt dit onderwerp vaak ter sprake, ook in het nieuws is dit een belangrijk onderwerp. Vrouwen zitten minder vaak op hogere posities dan mannen. De afgelopen jaren is er veel meer aandacht voor het tekort aan vrouwen in hoge posities. In Denemarken is het wettelijk verplicht voor bedrijven om het aantal vrouwen te verhogen in die posities. 

    Maar wat is eigenlijk de reden voor deze verdeling? Vaak wordt gezegd dat vrouwen niet genoeg zelfvertrouwen hebben. Vrouwen reageren pas op een vacature als ze aan alle gevraagde kwalificaties voldoen, terwijl mannen zich al als geschikt zien bij 60% van de kwalificaties. Harvard Business Law heeft deze gebeurtenis verder onderzocht. Wat blijkthet heeft weinig met zelfvertrouwen te maken. Zowel aan mannen als aan vrouwen is gevraagd wat voor hen een reden is om niet te reageren op een vacature. 46% van de mannen en 40% van de vrouwen gaf aan dat dat de voornaamste reden is dat ze toch niet aangenomen worden en dus geen energie willen verspillen. 

    Het grootste probleem is dat vrouwen bang zijn om te falen. Ze willen zich te veel aan de regels willen houden. Waar dit op school positief was, is dat op de arbeidsmarkt minder. Daarnaast zou bij een sollicitatie bij mannen meer gekeken worden naar hun potentie. Vrouwen hebben meer competenties nodig om aangenomen te worden voor dezelfde baan. Bij vrouwen wordt meer gekeken naar CV en ervaringen dan bij mannen, dit is ontstaan in onze geschiedenis. Mannen krijgen krijgen door hun persoonlijkheid sneller het voordeel van de twijfel, waar vrouwen zich altijd moeten bewijzen met een certificaat. 

    Het gevoel om regels na te leven verklaart waarom mannen sneller op vacatures reageren dan vrouwen en dus niet het gebrek aan zelfvertrouwen. Zonder alle competenties af te vinken vinden vrouwen zichzelf niet geschikt.