Overzicht van het onderwerp

  • Carrièrestart helpt studenten om zo goed mogelijk voorbereid de arbeidsmarkt op te gaan, zodat zij een plek op de markt kunnen vinden die bij hen past. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zij daar hulp bij nodig hebben. Tientallen jaren was het vanzelfsprekend dat de jongvolwassenen gemiddeld meer verdienen dan hun ouders toen zij dezelfde leeftijd hadden. Tegenwoordig niet meer. Jongeren komen moeilijker aan een baan en dan komt daar ook nog eens de corona crisis bovenop. 
    Uit onderzoek blijft dat de jongeren van de huidige generatie het op werkvlak niet mee zit vergeleken eerdere generaties, meldt de Sociaal-Economische Raad. Vooral kinderen van wie de ouders tot de 20 procent laagste inkomens behoorden, weten minder vaak op te klimmen. 
    De daling is terug te zien in de cijfers. Zo had tien jaar geleden de meerderheid van de jongeren op 24-jarige leeftijd een vast contract, tegenwoordig is dit 27 jaar. Ze betreden de arbeidsmarkt daarnaast met een enorme studieschuld, omdat de basisbeurs afgeschaft is. Jonge starters kunnen minder snel een huis kopen en zo verschuiven ook andere belangrijke gebeurtenissen: twintigers blijven langer bij hun ouders wonen, gaan later samenwonen en krijgen later hun eerste kind.

    Als klapper op de vuurpijl komt daar ook nog de coronacrisis bovenop, die voor moeilijkheden zorgt voor de huidige groep jongeren. Het merendeel van deze groep heeft geen vast contract en juist de flexwerkers verliezen als eerste hun baan in de crisis. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor 15- tot 25-jarigen steeg in maart met 185 procent . Het vaste contract is door de crisis daarnaast ook minder snel te bereiken en kan zorgen voor onzekerheid.
    Heb jij ook zorgen over jouw toekomst? Stuur ons een bericht op Instagram en laat weten waar jij mee zit. Wij kunnen dan op zoek gaan naar professionals om advies te geven.