Overzicht van het onderwerp

 • Je loopt al een jaar, of langer, rond op de universiteit of hogeschool. Je weet de weg en je hebt hopelijk inmiddels ook al een beetje de manier van leren onder de knie gekregen. Nu dit allemaal op orde is, komen er nieuwe onzekerheden. Wat als je niet al je vakken haalt dit jaar? Is het erg voor mijn carrière als ik een jaar langer studeer? Wil ik nog reizen?

  Praat met mensen om je heen om je eigen antwoord op deze vragen te formuleren en luister vooral ook naar je eigen gevoel. 

  Ook komt in dit jaar het sociale leven wat meer om de hoek kijken. Hoe kun je uit zowel studie als je sociale leven het optimale eruit halen? Hoe ga je om met stress als alles in een keer op dezelfde dag blijkt te vallen?

  Jezelf sociaal ontwikkelen is bijna net zo belangrijk als je diploma halen. Zorg ervoor dat je schoolwerk niet leidt onder je persoonlijke ontwikkeling, maar zorg er wel voor dat je een persoonlijke ontwikkeling doormaakt! Zoek hier een balans in. 
   
  Carrièrestart tip
  Je hebt de opmerkingen al zo vaak gehoord dat je hem niet meer kan horen, daarom schrijft Carrièrestart hem nog een keer op. Voorbereiden is het halve werk.

  Maak een planning en schrijf alle belangrijke studie en sociale momenten in je agenda per blok, ook al zijn deze activiteiten aan het einde van het blok. Print de course manual en maak een planning voor schoolwerk, vaak zijn juist de eerste weken cruciaal. Vergeet ook niet tijd voor jezelf in te plannen om tot rust te komen. Zo houd je het overzicht.

  Leer van je fouten
  Als je je planning een keer niet haalt, is dat niet erg! Zoals James Dyson zegt: “Geniet van je fouten en leer van ze. Je kan nooit leren van succes”. Van mislukte pogingen raak je vaak heel innovatief zodat je uiteindelijk toch je doel bereikt, ook al behaal je je doel misschien niet binnen de geplande tijd. 


  Stel prioriteiten
  Leer ook om “nee” zeggen’ tegen sociale activiteiten als jouw agenda al helemaal vol zit. Stel prioriteiten! Je leert dit geleidelijk en hoe moeilijk het ook is, je moet dit ooit gaan leren. Leer je dit niet, dan zal je later onderuit gaan en het alsnog leren.

  Op deze manier kan je optimaal genieten van de meest vrije en meest leerzame periode in je leven! Voor vragen, opmerkingen of tips mail ons of stuur een berichtje via Instagram.