Overzicht van het onderwerp

 • De spil tussen het gezellige studentenleven en het serieuze werkende leven.
  Hoe je als starter de juiste keuze maakt op de arbeidsmarkt? Er is geen vaste checklist waar je aan moet voldoen (bijv. internationale stage, bestuursjaar en een bepaald gemiddelde). Het gaat erom dat jouw mix van competenties past bij waar de organisatie naar op zoek is. En dit kun je heel goed uitvragen tijdens een sollicitatiegesprek! 

  Annebel Ross heeft 3,5 jaar gewerkt bij EY (voorheen Ernst&Young), waarin zij de eerste 1,5 jaar als recruiter heeft gewerkt.
  Zij vertelt over de kansen van de starter op de arbeidsmarkt. Waar moet je op letten en wat kun je allemaal verwachten? 
   
  Q: Waarom zouden studenten jouw tips in gedachte houden? 
  A: Ik heb meer dan 300 studenten en starters blij gemaakt met een rol bij EY en ik heb veel mensen leren kennen. 
   
  Q: Hoe vond jij jouw functie als recruiter?
  A: Je bent de spil tussen het ‘gezellige’ studentenleven en het ‘serieuze’ werkende leven. Het is super leuk dat jij de persoon bent die een student of starter op weg kan helpen in de keuze van een stage of baan.
   
  Q: Hoe maak jij als student of starter de keuze van een stage of een baan? 
  A: Be yourself. En zorg dat je het volgende punt goed in je achterhoofd houdt: Er is geen vaste checklist waar je aan moet voldoen (bijv. internationale stage, bestuursjaar en een bepaald gemiddelde). Het gaat om dat jouw mix van competenties past bij waar de organisatie naar op zoek is. En dit kun je heel goed uitvragen tijdens een sollicitatiegesprek!
   
  Q: Kunnen kandidaten afgewezen worden op hun persoonlijkheidstest?
  A: Het staat niet vast dat er een bepaald type uit een persoonlijkheidstest moet rollen. Je bent wie je bent en niemand is perfect. De persoonlijkheidstest dient vooral om te analyseren waarin jij je kunt ontwikkelen of waar je heel goed in bent. Deze persoonlijkheidstest kun je tijdens je loopbaan bij een organisatie gebruiken voor je persoonlijke ontwikkeling.
   
  Q: Heb je nog tips voor de capaciteitentest?
  A: De capaciteitentest is wel vaak doorslaggevend. Vertrouw hierbij wederom op jezelf. De functie is gelinkt aan een bepaald opleidingsniveau. Wanneer jij op datzelfde niveau studeert, dan moet je de capaciteitentest gewoon kunnen halen. Denk er alleen niet te licht over: je moet wel echt goed oefenen en jezelf voorbereiden.
   
  Q: Heb je nog tips voor een sollicitatiegesprek?
  A: Onthoud dat een sollicitatiegesprek nooit eenzijdig is. Het staat in het teken van een kennismaking en zorg daarom ook dat je heel goed weet wat jij van de organisatie wilt weten. Uiteindelijk wil ook jij het gesprek verlaten met een goede indruk van de organisatie en een antwoord of die functie bij jou past (of niet).  
   
  Q: Wanneer weet je of de functie bij jou past?
  A: Je merkt snel genoeg wanneer ‘het ‘m wordt’ of niet. De match vanuit beide kanten moet er zijn. Voor de een is dit gelijk duidelijk, de ander moet er een nachtje over slapen. Het belangrijkste is dat jij de keuze zelf maakt. Die kun je het beste maken door gewoon jezelf te zijn. Een organisatie wilt jou net zo goed leren kennen als  jij hen.
   
  Q: Wat kun je doen qua voorbereiding in deze periode?
  In deze bijzondere tijd is het logisch dat je je wat onzeker kunt voelen over de mogelijkheden. Dit geldt ook voor organisaties, dus schroom niet om even de telefoon te pakken of een email te sturen naar het recruitment team. Je weet dan gelijk waar je aan toe bent als het gaat om de mogelijke stages of startersfuncties in de komende periode. Zit je nog in de oriënterende fase? Check de ‘Werken bij’-websites eens. In plaats van inhousedagen worden er nu veel online initiatieven opgezet. Denk aan een virtuele koffie, een Q&A of een training.  
   
  Q: Hoe kijk jij terug op je beginfase als starter?
  A: Ondertussen heb ik EY, mijn eerste werkgever, per 1 mei verlaten. Wist ik 3,5 jaar geleden precies wat ik wilde? Zeker niet. EY werd in mijn schoot geworpen en ik ben gewoon het diepe in gesprongen. Voor je het weet ben je een paar jaar verder en zit je rugzak volgeladen met veel professionele en persoonlijke ervaring. Of ik het spannend vond om na 3,5 jaar EY te verlaten en opnieuw te gaan solliciteren? Ja zeker!

  Hopelijk heb jij wat gehad aan de tips van Annebel. Laat ons weten wat je van dit interview vond! Zo zie je maar dat persoonlijkheid en ervaring ook van groot belang zijn op de arbeidsmarkt. Succes en denk op een sollicitatie terug aan de tips van Annebel!

  Wil je alle Q’s & A’s lezen? Kijk dan op onze blogpagina.