Overzicht van het onderwerp

 • 4 tips over het stellen en behalen van doelen in 2021 
  Januari, de maand van goede voornemens en grootste plannen. Hoewel de huidige lockdown het niet mogelijk maakt om de clichés van deze maand (twee keer per week naar de sportschool, meer leuke dingen doen met naasten, etc) uit de kast te trekken, is het wel een goed idee om eens goed over het komende jaar na te denken. Januari is nu al een tijdje onderweg, dus laten we snel beginnen. Wij stelden voor jou de handigste tips op om doelen te stellen en behalen voor het komende jaar. 

  Doelen stellen, maar waarom eigenlijk? 
  Voordat we de tips gaan bespreken, eerst even kort de belangrijke waarom vraag. Waarom is het belangrijk om doelen te stellen? Zowel op persoonlijk als op carrière gebied draagt het stellen van doelen bij aan de mate van welzijn die jij ervaart. Het stellen van doelen, hier naartoe werken en het uiteindelijk (hopelijk) behalen van deze doelen draagt bij aan de tevredenheid die we ervaren. Hoe hoger deze tevredenheid hoe hoger onze mate van welzijn. Doelen stellen maakt dus gelukkig!

  1. Droom groot
  Doelen komen voort uit een verlangen. Bijvoorbeeld het verlangen om succesvoller te zijn, meer geld te verdienen, af te vallen en ga zo maar door. Deze verlangens representeren onze dromen. Helaas zit er in één jaar te weinig tijd om al onze dromen waar te gaan maken, daarom is het belangrijk om keuzes te maken en prioriteiten te stellen. Droom groot klinkt dan tegenstrijdig, maar om keuzes te maken moet je eerst al jouw dromen in kaart brengen. Droom daarom groots en breng al jouw dromen in kaart. Vervolgens is het aan jouw de taak om prioriteiten te stellen bij enkele van deze dromen. Deze vervorm je vervolgens tot haalbare doelen voor het komende jaar. 

  2. Doe het samen
  Samen sta je sterker. Echt waar. Is jouw persoonlijke doel om in 2021 vaker te gaan sporten? Vind dan een sportmaatje, met wie je (op afstand) samen kan hardlopen bijvoorbeeld. Wanneer jij even de motivatie kwijt bent om jouw doel te behalen en eraan te werken, is er altijd die ander die jou hier door heen sleept. En ik beloof je, er komt een moment waarop het andersom ook zo zal zijn. Zo help je elkaar bij het behalen van een gezamenlijk doel. 

  3. Maak het concreet
  Als jouw doel is om succesvoller te worden in jouw carrière, dan is dit een heel breed doel. Probeer jouw doelen daarom op te splitsen in kleinere concretere doelen en taken. Maak lijstjes en korte termijn doelen. We weten allemaal hoe goed het voelt om iets van een lijstje af te vinken. Deze positieve energie kan vervolgens weer motivatie opleveren voor het volgende item op de lijst. Deze lijst bestaat idealiter uit stappen en mijlpalen die bijdrage aan jouw grotere doel (succesvoller worden bijvoorbeeld). Een voorbeeld van zo’n kleine stap zou kunnen zijn: mij persoonlijk ontwikkelen op skills uit mijn branche. 

  4. Herinneren en plannen 
  Napoleon Hill schreef in zijn boek Think and Grow Rich 13 principes uit over succesvol worden. Hoewel dit boek vooral gefocust is op hoe je succesvol wordt op financieel gebied, kunnen we hier een belangrijke tip over het stellen en behalen van doelen uit halen. Meneer Hill stelt namelijk dat het visualiseren van jouw doelen en de dagelijkse herinnering aan deze doelen bijdraagt aan jouw succes. Iets wat hier hand in hand mee gaat is het maken van een specifieke planning. Schrijf daarom een planning uit waarin je stapsgewijs jouw doelen nastreeft. De concrete kleinere stappen zoals beschreven in tip 3 kan je uitschrijven in een dag tot dag plannen. Sta elke dag stil bij deze planning en visualiseer hoe dit bijdraagt aan jouw grotere doel. Zo kom je elke dag dichterbij! 

  Wil je nu direct aan de slag met doelen? Schrijf je dan in voor onze Masterclass Succesvolle Doelen. Hierin geven we jou de belangrijkste handvatten om nu nog van start te gaan met doelen stellen en behalen in 2021.