Overzicht van het onderwerp

 • Jouw vragen beantwoord - Netwerken

  Netwerken

  Een nieuwe blog in onze rubriek: Jouw vragen beantwoord! Vorige maand kwamen al jullie vragen over doelen stellen aan bod. Deze maand behandelen we het onderwerp netwerken. Eerder besproken we hoe je het beste in contact kan blijven met jouw netwerk tijdens corona. Maar vandaag staan jullie vragen centraal! 

  Houd onze Instagram in de gaten, zodat je het moment om vragen in te sturen niet meer mist!

  Hoe begin ik met het leggen van netwerken? 
  Het begin is natuurlijk het lastigst. Waar begin je en vooral hoe begin je? Vanuit veel hoeken wordt er behoorlijk wat druk gelegd op het belang van netwerken. Maar in essentie in netwerken heel eenvoudig. Het is namelijk simpelweg het leggen van contacten, of anders gezegd: het leren kennen van mensen. Natuurlijk wordt er bij netwerken wel een onderscheid gemaakt in het soort mensen. Zo focust men zich met netwerken enkel op contact die waardevol kunnen zijn voor jouw carrière

  Waar sommige mensen het eng vinden om te netwerken of misschien denken dat dit niet is weggelegd voor hen, kan netwerken heel gemakkelijk zijn. Zo is het een grote misvatting dat je enkel kan netwerken met nieuwe professionals die je nog niet kent. De eerste tip is dus, begin binnen je eigen kringen. Mensen die dicht bij je staan kunnen ook in jouw professionele netwerk terecht. Maak hier bijvoorbeeld een overzicht van. Noteer voor jezelf wie er mogelijk interessant is voor jouw carrière. 

  Als je net begint, helpt het vaak om een doel te stellen. Je wilt bijvoorbeeld graag weten hoe het er bij een bepaald bedrijf aan toe gaat, of je bent geïnteresseerd in verhalen van professionals binnen een functie die jij interessant vindt. Door dit doel op te stellen geef je richting en extra motivatie aan jezelf. Leg dit doel vervolgens naast de lijst die je gemaakt hebt, en ga na wie jou hier het beste bij kan helpen. 

  Alles weten over het stellen van juiste doelen? Wij schreven hier een blog over. Lees hem hier!

  Hoe bereid ik een netwerkgesprek voor?
  Nadat je erachter bent wie geschikte contacten zijn binnen jouw netwerk om jouw doel te behalen, is het tijd om contact op te nemen en het gesprek aan te gaan. Voor introverte personen kan dit wel eens lastig zijn. Daarom is een goede voorbereiding key! De belangrijkste gedacht die je moet onthouden: het is geen sollicitatiegesprek. Je bent dus ook niet direct op zoek naar een baan. Het gaat erom dat je jezelf presenteert en profileert. Daarnaast wil jij natuurlijk een aantal dingen weten (dit kan afhankelijk zijn van het doel wat je jezelf gesteld hebt). Bereid daarom vragen voor. En uiteraard, open vragen werken hier het beste. Tot slot is het goed niet alleen naar jezelf te kijken - door te bedenken hoe je jezelf wilt presenteren, jouw doel na te gaan en vragen op te stellen - maar ook naar de ander te kijken. Bereid je daarom ook voor door de functie en het bedrijf van jouw gesprekspartner eens kritisch te bekijken. 

  Hoe onderhoud in mijn netwerk? 
  Hierin is zichtbaarheid het allerbelangrijkste. Zorg dat je online en offline zichtbaar bent voor jouw netwerk. Uiteraard is Linkedin hier een hele belangrijke in. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij zelf een overzicht behoudt van jouw netwerk, maar geeft je ook de mogelijkheid om zichtbaar te blijven. Reageer daarom op interessante berichten van contact binnen je netwerk. Wees ook attent, door jouw contacten op de hoogte te stellen wanneer je iets voorbij ziet komen wat voor hen van belang zou kunnen zijn. Probeer daarnaast ook offline zichtbaar te zijn, door op netwerkborrel aanwezig te zijn en af te spreken met de contacten waar jij de meeste waarde aan hecht. 

  Was jouw netwerkgesprek nou een succes en heeft dat geleid tot een sollicitatie? Kijk dan eens naar onze gratis sollicitatiecursussen

  Netwerken

  Geen blog meer missen?

  Meld je dan aan en blijf op de hoogte!