Overzicht van het onderwerp

 • De verkiezingen: halverwege maart is het weer zover. Om precies te zijn gaan op 17 maart de stembureaus weer open. Tijdens de vorige verkiezingen maakte ⅔ van alle studenten gebruik van hun stemrecht. Dat betekent ook dat ⅓ dat niet deed, terwijl de stem van een student juist heel belangrijk is. Waarom? In deze blog leggen we het je uit! 

  Wat maakt mijn stem voor verschil?

  Vaak hoor je: een enkele stem maakt niet veel verschil, maar als iedereen er zo over denkt komt er niks van. Als je er vanuit gaat dat andere mensen wel massaal op ‘jouw partij’ stemmen en die doen dat niet, zal je achteraf enorm balen. Ook al staat jouw voorkeurspartij al bovenaan in de peilingen, juist jouw stem is belangrijk om de meeste zetels te halen. Als jouw partij niet zo hoog staat telt jouw stem juist voor een extra zetel. Tijdens de verkiezingen in 2017 werd duidelijk dat student kiezers hebben bijgedragen aan zowel de zetelwinst van D66 en GroenLinks als aan de doorbraak van DENK en Forum voor Democratie. Jouw stem als student, maakt dus wel degelijk verschil!

  Hoe meer studenten stemmen, des te meer gehoor. 

  Als meer studenten stemmen, op basis van zaken die voor studenten belangrijk zijn, komt er ook meer aandacht. De zaken die studenten in het algemeen belangrijk vinden zullen hoger op de agenda komen te staan in de nederlandse politiek. Studenten worden voor de politiek op deze manier een steeds belangrijkere doelgroep. Komende verkiezingen staat de aandacht voor klimaat bijvoorbeeld bij veel partijen erg hoog. Dat komt mede door de student stemmers uit 2017, maar ook door de aandacht die er voor is gevraagd door studenten in de afgelopen jaren. Denk bijvoorbeeld aan de klimaat protesten, waarbij honderden studenten de straat op gingen. Politieke partijen kijken daarom steeds vaker naar studenten als een belangrijke groep. Door te stemmen zorg je er niet alleen voor dat studenten belangrijker worden, maar ook dat studenten gehoord worden door de politiek.

  Hoe pak ik het aan?

  Er zijn veel verschillende partijen, die overal weer ergens anders belang bij hebben. Belangrijk is om open te staan om de verschillende standpunten van alle partijen tot je te nemen. Een vooroordeel over een partij is al snel gemaakt. Dat is iets wat je moet proberen opzij te zetten. Jij gaat misschien wel voor de eerste of pas tweede keer stemmen, probeer de tijd te nemen en van alle partijen hun standpunten door te nemen. Zo kom je er echt achter welke partij jouw belangen verstaat. 

  Ook stemwijzers, tv debatten of praten met vrienden over politiek kunnen jou helpen bij het maken van een keuze.

  Als je uiteindelijk voor jezelf een goede keuze hebt kunnen maken, is het belangrijk dat je ook echt gaat stemmen. Je stem uitbrengen kost maar weinig moeite en het gaat over jouw leven binnen Nederland! Realiseer je hierbij dat wanneer je niet gaat stemmen, je de beslissingen aan anderen overlaat.  Wist je dat...

  Aan deze tweede kamer verkiezingen 37 partijen meedoen!
  Wist je dat...

  Er deze verkiezingen ruim 750.000 studenten mogen stemmen!