Overzicht van het onderwerp

 • Jouw vragen - Werkervaring

  Deze maand vroegen we wat jij wilde weten over werkervaring. Via Instagram hebben jullie vragen ingestuurd. Vandaag beantwoorden wij de belangrijkste en vertellen je alles wat je wilt weten over werkervaringen. In eerdere blogs vertelde we je al over werkervaring vs opleiding en gaven we handige werkervaring tips. Maar vandaag staan jullie vragen centraal en hebben we het over waar jij moet beginnen, wat het je brengt en op welk gebied jij werkervaring op moet doen! 

  Houd onze Instagram in de gaten, want volgende keer beantwoorden we al jouw vragen over het stellen en behalen van doelen!

  Waar moet ik beginnen als ik werkervaring wil opdoen? 
  Je hoort het natuurlijk vaak: werkervaring is ó zo belangrijk. Maar waar begin je dan? Eén van de meest toegankelijke vormen van werkervaring is de stage. Vaak zit dit namelijk bij jouw opleiding inbegrepen. In dat geval kost het geen extra tijd en moeite om deze ervaring op te doen. Maar ook als dit niet het geval is, dan is stage een goed begin om werkervaring op te doen. Een stage na je studie klinkt misschien wat gek, maar is eigenlijk een prima oplossing. Na jouw studie ben jij al een stuk verder in je ontwikkeling, waardoor voor zowel het bedrijf als voor jezelf de stage vruchtbaarder kan zijn. 

  Daarnaast is het opdoen van werkervaring binnen een studie/studentenvereniging ook een goede start. Het werken binnen een vereniging brengt taken en skills met zich mee die gewaardeerd worden door toekomstige werkgevers; vergaderingen volgen/voorzitten, professionele documenten uitwerken, financiële taken, evenementen organiseren, etc. 

  Tot slot, is een parttime functie tijdens je studie (als werkstudent) of na je studie ook een goed begin. Hoewel parttime werken niet altijd even aantrekkelijk zal klinken, is dit een mooie manier om een bedrijf te leren kennen en werkervaring op te doen. Vanuit deze positie is het dan mogelijk om door te stromen in een fulltime functie, met een hele hoop ervaring op zak. 

  Wat brengt werkervaring mij in de toekomst? 
  Zoals al even kort aangeven wordt werkervaring steeds belangrijker tijdens het sollicitatieproces. De meeste procedures van werkgevers verlopen zo goed dat de selectie van sollicitanten allemaal gekwalificeerd zijn voor de functie. Dat wil zeggen, de juist opleiding en/of achtergrond hebben. Het is dan aan jou om op te vallen tussen deze groep gekwalificeerden. Eén manier om dit te doen, is op het gebied van werkervaring. Naast jouw opleiding en goede cijfers, kan werkervaring dus de doorslaggevende factor zijn tijdens een sollicitatie voor jouw droombaan.
   
  Werkervaring binnen mijn studiegebied? Of is er buiten ook waardevol? 
  Natuurlijk heeft elke soort werkervaring zijn voor en nadelen. Maar het allerbelangrijkste is dat jij werkervaring opdoet die aansluit op jouw droombaan. Dat is natuurlijk niet per definitie in jouw studiegebied, maar dat kan er ook buiten zijn. Uiteraard is het wel zo dat ervaring in de horeca minder bijdraagt dan ervaring op een kantoor als je solliciteert voor een kantoorbaan. 

  Werkgevers zijn vooral op zoek naar ervaring die bijdraagt aan kennis binnen het vakgebied en skills die aansluiten op de functie. Heb je in het verleden al gewerkt op een kantoor (bijvoorbeeld bij een stage) of een vergadering voorgezeten (bijvoorbeeld bij jouw studievereniging) dan zal je makkelijker van start kunnen binnen een professioneel bedrijf. Heb je daarbij ook nog eens relevante kennis en skills opgedaan (bijvoorbeeld tijdens een parttime functie), dan is het plaatje helemaal compleet. Kijk dus vooral naar wat de werkgever zoekt in een werknemer en welke werkervaring daar het beste op aansluit. 

  Vind je het lastig om erachter te komen bij welke bedrijven jij werkervaring op kan of wilt doen? Neem dan een kijkje om onze Online Academy. Onze bedrijfsprofielen geven jou een exclusief kijkje in de keuken van talloze grote organisaties; de manier om te kijken of er een match!  
   
  Werkervaring