Overzicht van het onderwerp

 • Is werkervaring belangrijker dan hoge cijfers? Dat is een vraag die we vaak te horen krijgen bij Carrièrestart. Wij zijn van mening dat de combinatie tussen een goede opleiding en werkervaring is de ultieme combinatie voor een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt. In deze blog gaan we in op werkervaring, en waarom dit zo belangrijk is bij het vinden van jouw droombaan. 

  Werkervaring of opleiding? 
  Om deze vraag te beantwoorden moeten we kijken naar de bedrijven. Deze bedrijven zijn natuurlijk op zoek naar de ‘beste’ werknemers. Maar wanneer ben je nou de beste werknemer? Bij Brunel zien ze een trend ontstaan dat bedrijven op zoek zijn naar wat jij als sollicitant kan en wat je meebrengt naar de functie. Om dit optimaal in te vullen heb je dus een combinatie nodig van zowel een opleiding met vergaarde kennis, maar ook de daadwerkelijke praktische kunde om dit toe te passen. De opleiding is de basis van waaruit je jezelf persoonlijk moet ontwikkelen en daar is werkervaring een onderdeel van. 

  Waarom werkervaring belangrijk is?
  Werkervaring zorgt ervoor dat je meer opvalt tijdens je sollicitatie, zo blijkt uit onderzoek van UniPartners. Los hiervan is het natuurlijk ook enorm belangrijk voor jou als persoon. Het helpt jezelf te ontwikkelen en erachter te komen waar jouw interessegebieden liggen en of het bepaalde werk iets is waar jij gelukkig van wordt. Niet geheel onbelangrijk natuurlijk.
  Los van dat je zelf wat leert, draagt het ook enorm bij aan jouw uitstraling als persoon en sollicitant. Je bent nieuws- en leergierig en weet je weg te vinden binnen een bedrijf. Ook ziet het werkgever tijdens de sollicitatie dat jij in het verleden al goed werk geleverd hebt: een goede indicatie voor jouw werk in de toekomst natuurlijk!

  Hoe kan ik werkervaring op doen? 
  Gelukkig zijn er genoeg manieren om relevante werkervaring op te doen voordat je de arbeidsmarkt betreedt. Om te beginnen is er natuurlijk de stage. Vaak zit dit bij jouw studie inbegrepen en dat is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Zo niet, kun je er voor kiezen om tussen de bachelor en de masteropleiding een stageperiode in te lassen. Stages zijn de perfecte manier om een bedrijf en een werkbranche te leren kennen en staan goed op je CV. Daarnaast kan je aan de slag als werkstudent. Zelf hebben wij enkele werkstudenten in dienst en dit is voor zowel de werknemer als werkgever een perfecte situatie. Tot slot is een bestuursjaar of een functie bij een studie/studenten vereniging ook een goed alternatief. Kortom, tal van mogelijkheden! 

  Wil je vandaag al aan de slag gaan met een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt? Op onze Online Academy heb je tal mogelijkheden om dit te doen. Met cursussen, bedrijfsprofielen en een netwerk van young professionals dat voor jou klaar staat, kan jouw weg naar die droombaan niet meer mis gaan!
  Opleiding vs werkervaring