Overzicht van het onderwerp

 • Vandaag is een dag om te vieren! 20 november: de allereerste Dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling. Iets waar wij alles Carrièrestart natuurlijk een warm hart naar uitdragen. Trots dat wij dit recht met z’n alle mogen delen, maar ook kijken naar andere delen van de wereld waar het niet zo gesteld is. Een goed moment om hier eens even goed naar te kijken! 

  Landelijke dag van de leerplicht
  Voorheen kende Nederland de landelijke dag van de leerplicht. Een dag waarop gevierd werd dat iedereen het recht heeft om naar school te gaan en de plicht dit te doen tot je 16e levensjaar. In 1900 werd de leerplicht voor het eerst aangenomen in Nederland, wat ervoor heeft gezorgd dat Nederlands algemene opleidingsniveau erg hoog is in vergelijking met de rest van de wereld. 

  Van leerplicht naar leerrecht 
  Hoewel de leerplichtwet in Nederland ongewijzigd is, zijn we het een andere benaming gaan geven. Zo veranderde het Regionaal Bureau Leerplicht haar naam in leerrecht en brancheorganisatie Ingrado riep de dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling in het leven (als vervangen op de dag van de leerplicht). Op 20 november vieren we daarom het recht dat wij in Nederland ervaren om te kunnen leren en ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling staat bij Carrièrestart hoog in het vaandel en goed onderwijs leidt uiteraard tot een betere betreding van de arbeidsmarkt. Dus ook wij trekken vandaag onze feestkleding uit de kast!

  Carrièrestart
  Helaas zijn we ons ook bewust van het feit dat niet iedereen op onze planeet deze rechten tot zijn of haar beschikking heeft. 285 miljoen kinderen krijgen geen onderwijs. Carrièrestart zet zich uiteraard in voor ontwikkeling en arbeidsmarkt-betreding van studenten en starters in Nederland, maar deze cijfers zijn onze aandacht niet ontgaan. Daarom streven wij ernaar om ons steentje bij te dragen. Door verschillende projecten te ondersteunen, zoals Focus on Education, hopen we ook het onderwijs en de ontwikkeling in andere landen vooruit te helpen. 

  20 november, dag van het recht op onderwijs en ontwikkeling. Een dag om ons (voor)recht te vieren en hierbij stil te staan!
   
  Recht op onderwijs & ontwikkeling