Overzicht van het onderwerp

 • Zes tot tien jaar. Dat is hoe lang werkgevers in Nederland denken dat het duurt totdat hun werkgevers te maken krijgen met Artificial Intelligence. Zo blijkt uit een onderzoek van Microsoft. Een conclusie die werknemers doet laten schrikken en vrezen voor het voortbestaan van banen. Een snel veranderende arbeidsmarkt is onder andere het gevolg van ontwikkelingen als deze. Voor jou als starter of toekomstig betreder van de arbeidsmarkt is oriëntatie van deze markt uiterst belangrijk. Om je een handje te helpen hebben we vandaag een aantal opvallende beroepen op een rijtje gezet die de moeite waard zijn om in de gaten te houden. 

  Is Artifical Intelligence (AI) een gevaar voor de arbeidsmarkt? 
  Het antwoord is ja, afhankelijk van het beroep waar we het over hebben. Als we kijken naar de 100 snelst groeiende beroepen dan zien we dat hier een duidelijke scheiding in onstaat tussen de beroepen die wél en de beroepen die niet in gevaar kijken door de huidige ontwikkeling op het gebied van Robotisering. Welke beroepen zijn dan veilig? Volgens Zipconomy gaat het om beroepen als verslavingsartsen, tandartsen, gezinstherapeuten, geriaters en dierenartsen. 

  Juist in de beroepen die technologische ontwikkelingen als robotisering aanjagen lijkt er een gevaar op de loer te liggen. Data-analisten, machine learning engineers en programmeurs lijken te moeten waken voor een grote verandering in de toekomst. 

  Welk effect heeft thuiswerken op de arbeidsmarkt?
  Naast een factor als robotisering, zijn er nog andere factoren die een rol spelen in de veranderingen die op dit moment plaatsvinden in de arbeidsmarkt. Met de huidige corona maatregelen is het werken op een kantoor niet iets wat snel terug zal keren. Daarnaast ligt de voorkeur bij de werknemers op een combinatie tussen kantoor en thuiswerken, zo blijkt uit een onderzoek in de gemeente Utrecht. Dit vraagt niet alleen voor een verandering in het daadwerkelijke werk (denk aan online meetings, georganiseerde online drive-locaties, etc.), maar ook voor een verandering in de werknemers. 

  Functies als ‘head-of-remote’ en ‘director of home working’ komen steeds vaker naar voren op vacaturewebsites. In een wereld waar een kantoor wellicht helemaal niet meer nodig is, zorgen deze managementfuncties voor stroomlijning en begeleiding bij werknemers die zelden of nooit op het kantoor zullen komen. 

  Zoveel beroepen, waar moet ik beginnen? 
  De arbeidsmarkt verandert en snel ook, dat staat vast. Maar waar sta jij als student of starter in dit verhaal? Waar moet je beginnen met zoeken en oriënteren? Begin eens bij deze lijst met WO beroepen. Hoewel dit natuurlijk nog steeds een lange lijst is, geeft het een goed beeld van het spectrum weer. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende beroepentests, om te kijken welke richting wellicht bij jou zou aansluiten. Nog beter, zijn onze bedrijfsprofielen en het brede aanbod van onze Online Academy. Dit geeft een duidelijk en gemakkelijk beeld van verschillende bedrijven, beroepen en traineeships. Houd daarnaast onze blog in de gaten, voor nog meer updates over nieuwe beroepen en veranderingen op de arbeidsmarkt!