Overzicht van het onderwerp

 • Het kiezen van een carrièrepad. Dat is nogal een opdracht. Een belangrijke, levensbepalende opdracht zou je kunnen zeggen. Veel loopbaan coaches, zoals ook onze eigen opricht Sander de Vries, zagen in dat de keuze die wij moeten maken in onze twintigers een keuze is waar de meeste van ons nog lang niet klaar voor zijn. Daarbij komt ook nog eens dat de arbeidsmarkt als een razende verandert en groeit, wat zorgt meer en meer opties. 

  Carrière(start), een belangrijke keuze 
  Je bent net klaar met studeren en de vraag dient beantwoord te worden: welk carrièrepad wil ik bewandelen. Een keuze die consequenties heeft. Jouw werkervaring bepaald namelijk een groot deel van de kans om ergens aan de slag te gaan en daarmee ook de vervolgstappen in jouw carrière. Maar kunnen wij deze vraag wel goed beantwoord? 

  Simpel gezegd: in veel gevallen niet. De kennis over de arbeidsmarkt die we vanuit onze opleidingen hebben meegekregen is vaak schaars en gefocused op een beperkte aantal bedrijfstakken. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond wat de keuzes voor een carrièrepad beïnvloeden. Veel voorkomende oorzaken zijn familie dynamiek en familie beroepskeuzes. Daarbij valt het zeker te betwisten dat twintigers genoeg levenservaring en zelf-kennis hebben om zo’n impactvolle keuze te maken. Dit alles wijst erop dat er een keuze gemaakt wordt die niet gebaseerd is op alle beschikbare informatie, iets wat grote gevolgen kan hebben. 

  Een arbeidsmarkt die breder en breder wordt
  De arbeidsmarkt helpt niet mee aan het maken van deze keuze. Waar we vroeg nog gewoon voor één baan kozen en daar vele jaren werkten, kiezen we tegenwoordig veel vaker voor jobhoppen. En dat is ook niet gek, gezien het tal aan banen wat er is. Banen als de happiness officer worden in het leven geroepen. De grotere hoeveelheid mogelijkheden maakt de keuze natuurlijk alles behalve simpel. 

  Is er een oplossing? Ja, arbeidsmarktoriëntatie!
  Deze lastige keuze overslaan is geen optie, makkelijker maken kan wel. Arbeidsmarktoriëntatie is een van de tools om dit te doen. Vandaar dat het een erg belangrijke onderdeel is van ons driestappenplan. Vroeg beginnen met oriënteren zorgt ervoor dat de keuze in ieder geval een keuze is uit alle opties. Op de hoogte zijn van de veranderingen in de arbeidsmarkt en hoe jouw persoonlijke eigenschappen en talenten daarop aansluiten is een belangrijk begin van arbeidsmarktoriëntatie. 
  Dit klinkt natuurlijk nog heel vaag en dat snappen we! Daarom helpen we jou hier graag bij. Op onze pas gelanceerde Online Academy staan verschillende bedrijfsprofielen, van organisaties als Provincie Zuid-Holland. Maak een account aan en volg onze online modules om jouw oriëntatie op de arbeidsmarkt te verbreden!
  Arbeidsmarktoriëntatie