Overzicht van het onderwerp

 • In mei 2020 waren er in Nederland 8.206.000 banen, zo berekend het CBS. Een aantal dat moet worden verdeeld onder een arbeidsbevolking die eind 2019 nog een grootte van 9.3 miljoen kende. Een arbeidsbevolking die onder andere bestaat uit starters op de arbeidsmarkt. Maar hoe kom je er nu achter welke baan precies bij jou past? Carrièrestart helpt je hierbij. Ons driestappenplan is de weg naar een baan die perfect aansluit bij jouw specialiteiten en doelen. Stap 3 van dit plan is ‘Werkervaring’. Deze blog vertelt je alles wat je moet weten over stap 3.

  Kijk hier voor uitleg over stap 1 en stap 2.

  Stap 3: Werkervaring
  Het gebrek aan kennis over eigen kwaliteiten en talenten en het gebrek aan kennis over de arbeidsmarkt zijn twee van de drie redenen waarom studenten de overgang van studeren naar werken zo lastig vinden. Hoe kan je deze twee gebreken oplossen?

  Ga op ontdekkingstocht! Ga op zoek naar bijbaantjes, commissies, vrijwilligerswerk die in jouw interessegebied liggen en waar je iets van kunt leren, zoek iets uitdagends! Als je nog aan het studeren bent, wissel zoveel mogelijk af tussen organisaties om zoveel mogelijk ervaring op te doen. Kom erachter wat je leuk en interessant vindt en waar je goed in bent.

  Het begin is altijd het meest eng. Reageren op een vacature en vervolgens een motivatiebrief en CV opsturen. Een nieuwe omgeving, nieuwe mensen, het idee dat je niet de goede kwalificaties hebt, het gaat allemaal door je hoofd. Maar besef ook dat je tijdens je studie veel minder verantwoordelijkheden hebt en meer vrije tijd hebt dan wanneer je een fulltime baan hebt. Tijdens een startersfunctie zit jij de gehele week op kantoor en ben je afhankelijk van het salaris dat je krijgt, omdat stufi helaas niet meer doorloopt. Op dat moment zal je minder snel de beslissing nemen om weg te gaan bij je werk en op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. In je studententijd daarentegen heb je nog stufi, hoef je geen vakantiedagen op te nemen voor een vrije dag en heb je dus alle mogelijkheid om te experimenteren met bijbaantjes. Solliciteer op de meeste uiteenlopende baantjes en schrijf op wat je ervaringen waren en hoe je je voelde. Dit zal je zoveel helpen als je eenmaal begint aan je carrière. Je weet namelijk wat je wel en niet wilt!

  Krijg energie van je werk en ga op zoek naar jouw interesses! Houd de Carrièrestart Instagram in de gaten voor de lancering van een leuke tool om op zoek te gaan naar werkervaring! De focus van deze tool ligt vooral op het leren kennen van een bedrijfscultuur en de match tussen die cultuur en jouw persoonlijkheid.
  The only source of knowledge is experience