Overzicht van het onderwerp

 • In mei 2020 waren er in Nederland 8.206.000 banen, zo berekend het CBS. Een aantal dat moet worden verdeeld onder een arbeidsbevolking die eind 2019 nog een grootte van 9.3 miljoen kende. Een arbeidsbevolking die onder andere bestaat uit starters op de arbeidsmarkt. Maar hoe kom je er nou achter welke baan precies bij jou past? Carrièrestart helpt je hierbij. Ons driestappenplan is de weg naar een baan die perfect aansluit bij jouw specialiteiten en doelen. Stap 1 van dit plan is ‘persoonlijke ontwikkeling’. Deze blog vertelt je alles wat je moet weten over stap 1.

  Ben jij stap 1 al voorbij? Kijk hier voor stap 2.

  Stap 1: Persoonlijke ontwikkeling 
  Een beter begin, begint bij jezelf. Hoewel dat misschien cliché klinkt, is het echt waar. De talloze mogelijkheden die de arbeidsmarkt biedt, zijn een stuk overzichtelijker als je weet wat jij te bieden hebt en wat je misschien niet te bieden hebt. 

  Waar ben jij nou echt goed in? En waarin kan je best nog een beetje groeien en ontwikkelen? Het lijken lastige vragen, maar er zijn genoeg manieren om hierachter te komen. Carrièrestart herkent hoe belangrijk het is om genoeg zelfkennis te hebben. Om bijvoorbeeld gelijk de juiste indruk te maken op een sollicitatiegesprek, maar ook om erachter te komen waar nog ruimte voor verbetering is. 

  Oké en nu? 
  Zoals gezegd begint persoonlijke ontwikkeling bij zelfkennis. Zodra je erachter bent waar jouw kwaliteiten en verbeterpunten liggen, kan het ontwikkelen beginnen. Carrièrestart helpt jou daarbij door verschillende cursussen aan te bieden, die jou helpen met deze persoonlijke ontwikkeling. 

  Onder persoonlijke ontwikkeling valt bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest, een personal brand en een analyse over jezelf. Om je vast wat op weg te helpen, hebben we drie eenvoudige tips voor je om je persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. 

  Tip 1 Verbeter je lichaamstaal 
  Waar woorden aangeven wat je wilt zeggen, geeft lichaamstaal voor een groot deel aan hoé je iets zegt. Als een groot onderdeel van onze dagelijkse communicatie is jouw lichaamstaal daarom enorm belangrijk. Een juiste lichaamstaal kan het verschil maken tijdens een eerste sollicitatie- of kennismakingsgesprek. Sta voortaan daarom wat vaker stil bij je lichaamstaal en houding en probeer hier een juiste balans in te vinden. 

  Tip 2 Doelen stellen
  Stel doelen in voor een bepaalde periode in de toekomst. Dit geeft jezelf rust en de mogelijkheid om effectief aan bepaalde vaardigheden te werken. Denk hierbij niet aan grootste dromen die waargemaakt moeten worden, maar aan kleine haalbare en toch uitdagende doelen. Zoals het volgen van een korte cursus over die ene skill die je nog mist of het lezen van een zelfhulpboek. Het resultaat is geweldig, want er is niets mooier dan het behalen van een doelstelling. 

  Tip 3 Daag jezelf uit 
  Ga op zoek naar je grens. Probeer nieuwe dingen en ontdek wat binnen jouw mogelijkheden ligt en waar dit naar toe kan groeien. Zo kom je achter je eigen kwaliteiten en verbeterpunten. Wees vooral niet bang om te falen, maar probeer de positieve kant te bekijken en zoek naar de kansen in een nieuwe ervaring.
  Persoonlijke ontwikkeling