Overzicht van het onderwerp

 • In mei 2020 waren er in Nederland 8.206.000 banen, zo berekend het CBS. Een aantal dat moet worden verdeeld onder een arbeidsbevolking die eind 2019 nog een grootte van 9.3 miljoen kende. Een arbeidsbevolking die onder andere bestaat uit starters op de arbeidsmarkt. Maar hoe kom je er nu achter welke baan precies bij jou past? Carrièrestart helpt je hierbij. Ons driestappenplan is de weg naar een baan die perfect aansluit bij jouw specialiteiten en doelen. Stap 2 van dit plan is ‘Arbeidsmarktoriëntatie’. Deze blog vertelt je alles wat je moet weten over stap 2.

  Stap 2: Arbeidsmarktoriëntatie
  Een van de redenen waarom studenten de overgang van studeren naar werken zo lastig vinden is een gebrek aan kennis over de arbeidsmarkt. Heb jij dat ook?
  Iedere student heeft een andere thuissituatie. Niemand is hetzelfde. Daar komt ook de beperkte visie op de arbeidsmarkt vandaan. Vaak neigen kinderen naar de richting die hun ouders gekozen hebben. Je bent er mee opgegroeid en het voelt dus vertrouwd. Soms kan het juist ook zijn dat kinderen totaal niet willen wat hun ouders doen en dus de tegenovergestelde kant opgaan. Maar is er ook een tussenweg? Ja!

  Als je met vrienden onderling praat over hun toekomstdromen dan is vaak het werken in een groot bedrijf of het beginnen van een eigen onderneming het plan. De middenbedrijven worden vaak vergeten. Terwijl deze bedrijven je zoveel verantwoordelijkheid en ervaring kunnen bieden en er zijn er veel van. Ook bepaalde sectoren worden gehyped. Wie wilt er tegenwoordig niet een digital consultant worden of een functie krijgen die iets terug doet voor het milieu?

  Het doel van stap 2 is om de verschillende richtingen in de arbeidsmarkt te laten zien. Zo is er een scala aan hele grote, kleine, middelgrote bedrijven uit verschillende sectoren. De ene keer zal er een bedrijfsbezoek bij een vooraanstaand bedrijf plaatsvinden, terwijl het volgende bezoek misschien wel bij een middelgroot uitgevers kantoor zal zijn. Probeer overal met een open mind in te gaan en kansen te zien. Carrièrestart zet grote bedrijven tegenover kleine bedrijven, non-profit tegenover profit, randstad tegenover de rest van Nederland, conservatief tegenover innovatief. 

  Oké en nu? 
  Kom uit je eigen bubbel en kijk wat er om je heen is! 

  Binnenkort wordt de Online Academy gelanceerd. Hierop kunnen jullie op een interactieve manier kennis maken met verschillende bedrijven door online bedrijfsprofielen. Benieuwd? Houd onze instagram in de gaten!